A kurkuma a mindennapi életünkben
A Kurkuma hatásai és felhasználása mindennapi életünkben A kurkuma jótékony hatást gyakorolhat, ill. gyógyíthatja, enyhítheti az alábbi betegségek tüneteit: – daganatos megbetegedések – sugár- és kemoterápiás kezelés kiegészítése – vírusos és gombás gyulladás – légúti daganatok – szájüregi daganatok – vírusos hasmenés – vírusos májgyulladás – emésztőrendszeri daganatok – húgyúti daganatok – nemi szerveknél előforduló daganatok – izom, csont, ízületi daganatok – idegrendszer herpesz vírus okozta akut megbetegedések – autoimmun betegségek – bőrön keletkező .
A kurkuma jótékony hatást gyakorolhat, ill. gyógyíthatja, enyhítheti az alábbi betegségek tüneteit:
– daganatos megbetegedések
– sugár- és kemoterápiás kezelés kiegészítése
– vírusos és gombás gyulladás
– légúti daganatok
– szájüregi daganatok
– vírusos hasmenés
– vírusos májgyulladás
– emésztőrendszeri daganatok
– húgyúti daganatok
– nemi szerveknél előforduló daganatok
– izom, csont, ízületi daganatok
– idegrendszer herpesz vírus okozta akut megbetegedések
– autoimmun betegségek
– bőrön keletkező herpeszek
– ekcéma
Régóta tervezek hosszabb cikket, a kurkuma, gyömbér, petrezselyem gyógynövényekről is. A januári konferencián sikerült ízelítőt adni, amit most le is írok.
CURCUMA DOMESTTICA, CURCUMA LONGA, CURCUMA XANTHORIZZA
A Curcuma a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növény. Dél-Ázsiában honos, Indiában már 2000 éve ismerik, használják gyulladáscsökkentő hatása, emésztést segítő hatása miatt. A Curcuma évelő, lágyszárú illatos fűszernövény. Indiában, Kínában, trópusi éghajlaton ma már termesztik is.
Európába előbb a selyemúton, később Marco Polo utazásai kapcsán került. Nagyon drága fűszer: a curcuma, a kardamommal, sáfránnyal, vaniliával együtt a világ legdrágább gyógynövényei, ugyanakkor a legjobb tulajdonságúak is.
Főleg gyöktörzsét (gyökerét) hasznosítják, ami vörösessárga festékanyagot, aromás illóolajakat tartalmaz.
A kurkuma hatóanyaga:
A KURKUMIN (dicinnamiol-metán), mely csípős ízű, sárga színű anyag, valamint micrént, xantorizént, turmeront is izoláltak a növényből. Rendkívül értékes és a gyógyászatban is régóta használt fűszer a hatóanyaga miatt.
A kurkuma hatásai:
MÁJVÉDŐ, EPEHAJTÓ.
A kurkuma májvédő hatása:
A szénhidrát, zsír-fehérje anyagcsere, valamint a gyógyszerek, kívülről bejutó méreganyagok lebontásában, anyagcseréjében központi szerepet játszó a májsejtek fehérje anyagcseréjét segítő hatásában rejlik.
A kurkuma a sejtfalak (membránok) működését segíti, valamint jó SZABADGYÖKFOGÓ, és MÁJSEJTEKET REGENERÁLÓ hatása is ismert. GYULLADÁSGÁTLÓ hatását már régen ismerik (India) főleg ízületek visszatérő gyulladásait, fájdalmát csökkentik közvetett módon.
A MÁJSEJTEK REGENERÁLÓ hatása révén fokozódik azok epetermelése, de a termelődött EPE KIÜRÜLÉSÉT IS nagyfokban segíti (sima izom görcsoldó hatás)!
Széles körű kutatások folynak Alzheimer-kórban szenvedőknél (a szellemi tevékenység nagyfokú csökkenése, személyiség megváltozása, emlékező tehetség elvesztése), A KURKUMA ALKALMAZÁSÁVAL. Ennek az alkalmazásnak a tapasztalatait most rendszerezik!
Az emberiség már régóta ismeri a májvédő növényeket (articsóka, menta fajok, máriatövis, katángkóró) ezeknek tudományos feldolgozása az utóbbi száz év eredménye. A népi bölcsesség, tapasztalat ÉRTÉKES, mindig figyelni kell rá és értő kezekben sokat javíthat a beteg embereken.
SIMAIZOM GÖRCSOLDÓ hatása révén az étkezések utáni haspuffadás, nehezebb emésztés is jelentősen javul.
A CURRY alapvető alkotója a kardamom, kömény, sáfrány és még sok más fűszer mellett. Sokféle Curry létezik, van ami 3 féle fűszerből, de lézik olyan is, mely 30 fajta fűszert is tartalmaz. Indiában majdnem minden ételbe kerül KURKUMA! Főleg a húsos ételek legfőbb ízesítője, hasonlóan a magyar paprikához!
CSALÁDUNK rendszeresen használja sok más fűszer mellett is. A húsos, zöldséges ételeket el sem tudjuk képzelni petrezselyem, curry, Kurkuma nélkül. Az ismerősök is kezdik lassan megtanulni és használni, főleg az epe-májműködést segítő hatása miatt.
Ezzel kívánok mindenkinek jó egészséget, munkát és kísérletezést!
Tisztelettel:
Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa