Kurkuma, a szent por

Kurkuma, a szent por

A gyömbérfélékhez tartozó kurkuma nem összetévesztendő a sáfránnyal, annak ellenére, hogy indiai sáfrányként is emlegetik. Ráadásul nem is a sáfránynak, hanem a gyömbérnek közeli rokona. Főként fűszernövényként használják hazánkban, de rengetegféle gyógyhatása ismert, ezért érdemes beszerezni a kurkumát egyéb készítmények formájában is.

A kurkuma hatóanyagai

A hagyományos indiai orvoslásban, az ájurvédában régóta használják, mint gyógyító szert. Két fő hatóanyaga van, két kurkuminszármazék, a demetoxi-kurkumin és a bisdemetoxi-kurkumin. A kurkumin erős antioxidáns, jó hatású gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és daganatellenes szer. Baktérium – és vírusölő hatása van.

A világ egyes országaiban a kurkuma a napi étrend része, és tapasztalatok alapján ezeken a területeken a rák számos formája ismeretlen. Kutatások is kimutatták, hogy a kurkuma kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, feloldja az artériás plakkokat, csökkenti az allergiás tüneteket, javít az ízületek rugalmasságán, segíti a jó emésztést, támogatja a bélflórát és támogatja az immunrendszert is.

A kurkuma javítja az emésztést

Az ajurvéda szerint az egészség egyik fő tartóoszlopa a jó emésztés. A jó emésztéshez a kurkuma fogyasztása nagyban hozzájárul. Aki a laktató ételek mellé kurkumát fogyaszt, az megelőzheti a hasfájást. Enyhíti a gyomor-bélrendszeri panaszokat.

A zsírok gyorsabb lebontásához a máj működésének serkentésén keresztül segíti hozzá a szervezetet, ugyanis képes az epesav-elválasztást fokozni. Így enyhíteni képes a puffadást és a teltségérzetet.

A kurkumában lévő hatóanyagok epebántalmakban szenvedőknek is kedvezőek, ugyanis erősítik az epehólyagot és segítenek megelőzni az epekő kialakulását. Mindezt úgy érik el, hogy fokozzák az epe oldhatóságát, és így gátolják az epekő kialakulását.

A glutation

A rendszeres kurkumafogyasztás képes növelni a glutation szintjét. És hogy miért is jó ez számunkra?

A májban lévő glutationt a test természetes gyógyító anyagaként emlegetik, amely valójában a májban három aminosavból kialakuló formáció, és a test egyik legerősebb antioxidánsa. A glutation szabadgyökökkel lép reakcióba, így védi a sejteket a radioaktív- és az UV-sugárzástól, a vírusos fertőzésektől, az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. A méregtelenítésben is fontos szerepe van, mert képes a toxinokhoz kötődni, majd átalakítja őket olyan formába, hogy a vizelettel, és az epével ki tudjanak ürülni.

Az idősebb szervezet támogatása

Az idős embereknél jellemző szürke hályog képződését gátolja, és javítja a látást. A vesék munkáját is segíti, mert kiváló vízhajtó.

cikk 24 kep2

Számos laboratóriumi vizsgálat fókuszában is állt már a kurkuma, a jénai, bonni és a kieli egyetem közös kutatása például kimutatta, hogy a kurkumin megakadályozza azoknak a fehérjekomplexeknek a lerakódását az agyban, amelyek felelősek az Alzheimer-kór kialakulásáért.

Csökkenti a vér LDL koleszterin és triglicerid szintjét. A szervezetben a gyulladásokat csökkentő kortizol termelését is fokozza.

Egészségvédő termékeink kurkumával

A szervezetben kialakuló, káros folyamatok megállítására, lassítására kiválóan használható Kurkuma készítmény mellett ajánljuk a petrezselyemmel és a gyömbérrel készült termékeket is.

petrezselyemmel készült kurkuma készítménynél a két növény vizelethajtó hatását emelnénk ki. Hatásos fájdalmas vizelésnél, ödéma kialakulásakor, epekő esetén, menstruációs tüneteknél, magas vérnyomásnál.

Immunerősítő és emésztést segítő, étvágyjavító hatású a gyömbérrel kevert kurkuma. Hasznos étvágytalanság esetén, magas koleszterinnél, felfúvódás, bélgörcsök esetén. Segít megelőzni a trombózist, és a zsíros ételek utáni teltségérzetet, valamint erősíti az immunrendszert.

Kurkuma a világban – érdekességek

A hinduknál esküvők alkalmával a vőlegény egy kurkumapasztába mártott fonalat köt az ara nyakába. Indiában az asszonyok készítik az italként vagy akár hajkenőcsként is használt kurkumát. Fűszálakkal és banánlevéllel bélelt nagy gödrökbe teszik a kurkuma gyökerét, majd amikor kiszedik, megszárítják és szétdörzsölik. Kosarakban kisajtolják belőle a levet, amit bambuszcsövekben fognak fel. Dísznövényként is megtalálhatjuk, erre utal thai tulipán elnevezése.  A fiatal hajtásokat és a virágot zöldségként is fogyasztják Thaiföldön.

cikk 24 kep3

Arany színét használják az indiai nők bőrük ápolására, fénylővé tételére, arcukat kurkumás vízzel mossák. Ez nemcsak a szín miatt fontos, hanem azért is, mert a kurkumás víz tisztítja a pórusokat és jó hatásfokkal szabályozza a faggyúmirigyek működését is.

Használják kígyómarásnál és pókcsípéseknél is, fájdalomcsillapításként isszák, valamint antiszeptikus hatása miatt a sérült bőrfelület kezelésére is alkalmas: csípések, marások, horzsolások, égési sérülések jótékony gyógyítója a kurkumás lisztes pép.


Nyomtatás   E-mail