Egészséges is lehet a kávé-szenvedély

Egészséges is lehet a kávé-szenvedély

A szellemi éberséget fokozó kávé a világon mindenhol népszerű. Lehet más és más az ízesítése, eltérő a szervírozása, de mindenhol fontos, kapcsolatépítő funkciója van. Nem mindegy azonban, hogy mit hörpintünk fel a csészénkből. A kávé akár egészségünkre is jótékony hatással lehet. Ez főként azért lehet fontos, mert statisztikák szerint már a 14-18 évesek 58 %-a is naponta kávézik, sőt, naponta akár többet is megisznak. A 18-25 évesek 78%-a issza meg naponta a feketét.

Koffein – jó vagy rossz?

A kávézáshoz kapcsolt pozitív asszociációkat sokáig tudnánk sorolni: lazítás, barátok, kapcsolatok, család stb. Egyre nagyobb teret hódít magának a kávézás kultúrája és egyre többen érdeklődnek alternatív, egészségesebb kávék felől.  Mindemellett egyre több negatív hír is megjelenik a kávé élettani hatásáról.

Nézzük a tényeket: A koffein serkenti a szívműködést és a légzést, emeli a vérkeringést és a vérnyomást, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben lévő ereket és vizelethajtó hatása is van. Javítja a hangulatot, gyorsítja a gondolkodást, frissességet és éberséget biztosít. A koffeint a gyógyszeripar is használja, fejfájás csillapító gyógyszereknél, asztma ellen, vagy szívgyengeség kezelésére. A jó minőségű kávéban vas, mangán és kálium is található.

Vízhajtó hatás

A kutatások szerint a mérsékelten fogyasztott koffein nem okoz kiszáradást, elektrolithiányt, mert a koffein csak a sejtek közti terek víztartalmát csökkenti, a sejteken belüli folyadék mennyiségét nem befolyásolja.

Kávé és a vérnyomás

A jól beállított vérnyomással rendelkezők is fogyaszthatnak kávét, ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát nem növeli a koffein. A kutatások arra vezetik vissza ezt a tévhitet, hogy a sok kávét fogyasztók között sok a dohányos is, és ezzel rontják a megbetegedési statisztikákat.

A kávézóknál egyes esetekben még a koffein védőhatása is megfigyelhető, természetesen csak azoknál, akik nem szenvednek magas vérnyomásban, és ez a kávé antioxidáns-tartalmának köszönhető.

Antioxidánsok

Egy csésze kávé több, mint kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy csésze zöld tea. Az antioxidánsokra azért van szükségünk, mert támogatják szervezetünket a káros szabad gyökökkel szembeni harcban.  A kálium, magnézium és mangán mellett niacint, vagyis B3 vitamint is tartalmaz a kávé.

Hogyan lehet egészségesen kávézni?

Egy természetes élénkítő hatású növény, a moringafa az egyik fő alapanyaga egészséges kávénknak, amelynek az energetizáló hatása mellett lúgosító, gyulladáscsökkentő hatása is van. C-vitamin és vastartalma igen magas, ezen kívül kálciumot és A-, valamint B-vitamint is tartalmaz.

cikk 21 kep2

A készítmény tartalmaz  ginzenget, amely nemcsak egy élénkítő, frissítő növény, de az immunrendszert is erősíti. Étvágy gerjesztő, emésztés serkentő hatása is van, és tartalmaz B- és E-vitamint. Fokozható vele a koncentráló képesség, a munkateljesítmény, de segít betegség utáni lábadozásban, és a fáradtság, kimerültség kezelésében is.

A pecsétviaszgomba kesernyés íze miatt kiválóan beleillik kávénk ízvilágába, de nemcsak ezért került az összetevők közé. Több, mint 2000 éve ismerik Kínában, mint gyógyító növényt. Legfontosabb tulajdonsága immunrendszer-erősítő hatása, immunmodulátorként hat, vagyis szabályozni és aktiválni képes immunrendszerünket, így sokat segít erőnléti állapotunk fenntartásában. A pecsétviaszgomba rendszeres fogyasztása révén könnyebben alkalmazkodik a szervezet fokozott terhelést jelentő körülményekhez.  Hozzájárul az emlékezőképesség javításához.

cikk 21 kep3

Egészséges kávékészítményünk a vesebab kivonat segítségével a szénhidrátok felszívódását csökkenti, a szőlőmag-kivonat pedig gátolja az érelmeszesedés kialakulását. A termék Q10-t, kollagént L-karnitint és kaktusz kivonatot is tartalmaz. Édesítésre steviát használunk, amely nem emeli meg a vércukorszintet. A kávé pedig finom, aromás arabica termék.

Végül néhány jó tanács kávézóknak

A kávét mértékkel fogyasszák, és ne éhgyomorra, valamint ne túl forrón igyák. A koffeinre érzékeny kávéimádók pedig fogyasszanak inkább koffeinmentes kávét, amivel megmaradhat a kávé élvezete, negatív egészségügyi hatások nélkül.


Nyomtatás   E-mail